W tym wątku dowiemy się jak krok po kroku zainstalować WindowsMX.
1.
Po włożeniu płytki do stacji i ustawieniu napędu CD/DVD jako pierwsze urządzenie bootujące naszym oczom ukaże się komuniakt 'Naciśnięcie dowolnego klawisza spowoduje rozruch z plyty' - jest on naszym celem więc naciskamy dowolny klawisz. Widzimy następujący komunikat:
2.
Następnym etapem jest tzw. 'instalacja w trybie tekstowym'. Jeśli integrujemy sterowniki SCSI\ RAID firm trzecich naciskamy na samym jej początku klawisz F6:
Proces instalacji owych sterowników jest dziecinnie prosty więc nie będę go tu opisywać Następnie partycjonujemy dyski, robimy to oczywiście wg. własnego uznania:
Teraz formatujemy nowo utworzoną partycję systemową, polecam wybrać formatowanie szybkie, natomiast system plików NTFS:
Rozpoczyna się ostatnia faza instalacji w trybie tekstowej, czyli kopiowanie plików. Po zakończeniu tego procesu komputer automatycznie uruchomi się ponownie. Ważne abyśmy teraz jako pierwsze urządzenie bootujące wybrali dysk twardy !
3.
Przed nami jeszcze tylko jedna czynność i system będzie prawie gotowy do pracy. Mianowicie podanie nazwy organizacji, nazwy użytkownika, nazwy komputera oraz nazwy grupy roboczej:
Jest to już ostatni krok, który wymaga naszej obecności przy komputerze Teraz jeszcze około 10 min i jesteśmy w pulpicie! :-D
mam taki problem ze zainstalowałem to na cd (ściągłem z rapida w trzech rarach) i nagrałem na cd i nie chce mi botować do tego nawet z kompa nie da się włączyć :/ jakiś błąd wykonałem?;/
to co ściągłem to nie jest w iso. są to same pliki po rozpakowaniu...
Dziękuje bardzo za fatygę i sorki ze trułem ja myślałem ze tam będzie plik iso. po prostu ato trzeba było tego całego rara na iso w nagrac na cd a ja rozpakowałem i nagrałem na cd już wszystko śmiga przerzuciłem się z v6 na v7 beta i zapiernicza dobrze bez błędów się odbyło ogólnie jest zaje.. Pozdrawiam.
Dołączył(a): 2 maja 2008, 20:36 Posty: 15 Lokalizacja: Paisley Płeć: Punkty reputacji: 0
A ja mam taki problem z v6 ze przy instalacji kiedy mi wyskakuje okienko do wpisania nazwiska itd pojawia sie problem,nie dziala mi ani myszka ani klawiatura(mam bezprzewodowy zestaw) i nie jestem w stanie dokonczyc instalacji!!!
Dołączył(a): 7 maja 2008, 15:50 Posty: 2 Płeć: Punkty reputacji: 0
Witam sorki jesli pomylilem tematy, ale jest jeden problem z zainstalowaniem "Windows XP Home PL SP3 by MalcolmX" instalacja przebiega pomyslnie, az do zainstalowania, pozniej gdzie windows powinien sie uruchomic i poprosic na starcie o podanie nazwy uzytkownikow czy cos takiego, to sie wogole nie wlacza, komputer non stop sie resetuje, po ponownym uruchomieniu komputer sie pyta jak uruchomic system, czy to w trybie normalnym, czy to w trybie awaryjnym dalej to samo, laduje komponenty, ale sie nie uruchamia, tylko resetuje, czy ktos mogl by mi wyjasnic dlaczego tak sie dzieje ??
Dołączył(a): 7 maja 2008, 15:50 Posty: 2 Płeć: Punkty reputacji: 0
instalowalem system u dziewczyny ona ma slabego kompa, i chcialem zainstalowac wlasnie ten system ale nie poszlo specyfikacje komputera: procek: Athlon 2800+ czyli jego prawdziwe taktowanie to jakies 2,4 GHz grafa: GF 2 MX 400 ram: 512 MB DDR 333 plyta glowna: NF325-A7 chipset-Nvidi dysk na SATA 80 GB slaby komputer, mi sie wydaje ale to tylko moze sie dla mnie wydawac, ze cos jest nie tak z wykrywaniem grafy, moze niema jakichs sterow, zainstalowalem swojego XP tyle ze Pro z SP2 i chodzi, miejmy nadzieje ze wmiare pozadne informacje podalem. Pozadrawiam
AbitIX38QuadGT, a więc chipset X38, ICH9R i do tego niestety JMicron dla raida - wyłączony w BIOS-e. Procek Intel E8400, 4GB RAM. Grafa NVida 8800 GTS 512 RAM. Wszystkie dyski SATA ustawione w tryb IDE bo inaczej instalacja sypie się już w połowie lub nawet nie rusza. Aktualnie instalka sypie się sie na 4 minuty do końca; zapisywanie ustawień. Sam niestety nie mogę zrobić integry bo mam Vistę 64-bit i podobno nie jest wskazane robić XP-ka pod vistą. Możesz coś poradzić ?
Dołączył(a): 8 maja 2008, 09:33 Posty: 10 Płeć: Punkty reputacji: 0
a ja mam lamerskie pytanie jak zrobic bootowalna plyte na ubuntu chce sie pozbyc linuxa a nie wiem jak wykonac taka plyte i te archiwa trzeba rozpakowac czy jak ?? nie wiem po co instalowalme linuxa ciągłe konf. itp. nie ma jak winda
Jesli posiadasz obraz plyty jakiegos Windows MX to on juz ma w sobie bootowanie, wystarczy tylko nagrac go na plyke. Odpalasz np. Nero Burning ROM, dajesz na otworz, wybierasz obraz plyty i rozpoczyna sie nagrywanie.
Dołączył(a): 7 maja 2008, 07:48 Posty: 1951 Zdjęcia: 3 Lokalizacja: Łódź Płeć: Punkty reputacji: 3
wydaje mi sie że koledze tek102m5 chodzi o całkowity format po przez który wyczyści sobie dyski i będzie miał do dyspozycji wiele ststemów i ktoryś wybierze no niewiem mzoe chłopak chce zainstalować Viste albo co i nieumie sie pozbyć Xp... tek102m5 słuchaj jeśli niemożesz sformatowac partycji to ściągnij Ubuntu najnowsze i nieinstaluj go tylko poszukaj takiego programu jak Geparted i on ci sformatuje partycje na jaki system plików tylko chcesz a jak nie to pozostaje Partition Manager lub Partition Magic którym ja osobiści sie bawie z botowalnej płyty ale ogólnie przez płyte instalcyjna Xp mozesz to zrobic przez ubuntu i praktycznie przez każdy system ale moim zdaniem najlepiej zez jakis program i dopiero potem wybierac sobie platforme jaką sie chce
Dołączył(a): 8 maja 2008, 09:33 Posty: 10 Płeć: Punkty reputacji: 0
no więc chodzi mi o to że ściągnąłem windowsaMX SP3 pracuje na linuxie ale chce sie przesiąść spowrotem na windowsa mam problem jak nagrać ten obraz (podzielony na części i spakowany )
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości