Dopuszcza się umieszczenie zbioru narzędzi o bardzo zbliżonych zastosowaniach w jednym wątku. Wymagany jest opis programu, bardzo mile widziane aby był to opis samodzielny. Zachęcam również do linkowania dyskusji odbywających się na tym forum, a dotyczących linkowanego program. Ma to na celu przybliżenie niedoświadczonym użytkownikom zastosowania narzędzia. Bardzo dobrze aby program był był udostępniany przez więcej niż jedno źródło.
Bardzo proszę raportować niedziałające linki do autora wątku, lub w przypadku jego dłuższej nieobecności na forum do jednego z moderatorów.
Aplikacja stworzona przez Fixit'a pozwala na podmianę bootscreenów na własne lub gotowe w bezpieczny sposób zarówno na działających systemach jak i w źródłach instalacyjnych Czyta bitmapy i dostosowuje palety plików do tych z bitmap, nie sprawia problemów a co najważniejsze nie ma sytuacji w której system by nie wstał po podmianie (chyba że znajdą się wyjątki ). Teraz każdy będzie mógł zrobić sobie bootscreena nie zwracając się do mnie czy coś
Wszystko jest opisane pod linkiem, który auto podał.
Cytuj:
How-to make your own bootscreen:
To make a custom bootscreen, you'll need an imaging program which can index .bmp's to 4bit (16 colors). For example you can use "Gimp" (Freeware). Since we used this software, the rest of this tutorial and the steps described below are based on Gimp.
First, you'll need two sample bitmaps (background & progress bar) which you can later modify. These .bmp files can be obtained by clicking on the "Get BMP's" button in the LBS Patcher or through an sample .lbs file (extract with eg. 7-Zip). You can save them anywhere you like. Now, open the .bmp files in Gimp and open the color map (Windows > Dockable dialogs, also see the screenshot below). If you like you can change the colors in the pallet a bit, but you can not add colors. 16 is the maximum! Also the first color has to be black (value: 000000). After modifying, you'll have to save the two files. Save the background image as 'BG.bmp' and the progress bar image as 'PB.bmp'. If you have multiple layers, please merge them when saving to keep the correct color pallet. The BG.bmp should have a resolution of 640x480. Go to the location where you saved the images and zip the BG.bmp and PB.bmp files together. You can name this file whatever you like, as long as it has this composition: "anyname_boot.zip". (You can zip, rar or 7z the 2 bitmap's and even rename it to"anyname_boot.lbs" if you like, but all will work "anyname_boot.zip, rar,7z")
Now you can select "Custom Bootscreen" in the patcher and locate your "anyname_boot.zip" file!!
Wszystkie patchuje - w systemie 2 które przeważnie są a na płycie 4 tylko coś zaobserwowałem bonusik, że jak mamy scalony driver.cab to on i tak robi sp3.cab i trzeba się nieco samemu pobawić bo w driver.cab i sp3.cab mamy po 4 różne pliki
Wszystkie patchuje - w systemie 2 które przeważnie są a na płycie 4 tylko coś zaobserwowałem bonusik, że jak mamy scalony driver.cab to on i tak robi sp3.cab i trzeba się nieco samemu pobawić bo w driver.cab i sp3.cab mamy po 4 różne pliki
Zawsze można zrobić takie coś: - zintegrować poprawki HFSLIP-em BEZ łączenia cabów od sterowników, - użyć tego programu, - złączyć caby podczas używania nLite'a.
Bitmapę tła należy nazwać 'BG.bmp' natomiast paska postępu 'PB.bmp' skompresować 7zip'em te 2 pliki luzem i ewentualnie zmienić nazwę i rozszerzenie powstałego archiwum dokładnie na boot.lbs - wtedy program przefiltruje pliki w poszukiwaniu właśnie tego. Teraz wystarczy wybrać custom i wskazać paczkę, w podglądzie powinno być tło i pasek jeśli wszystko jest OK
dzięki za opis zadziałało tylko mam jeszcze jedno pytanie dlaczego to inaczej wygląda np. po zrobieniu bitmapy w 16 kol 640x480 integruje sie z programikiem a po restarcie obraz jest ale w bardzo niedobrej jakości jakby rozmazany ( czyli ten bootscren który wykonałem ) ps.możę coś robie nie tak
Automizzer zrobiłem tak jak napisałeś powyżej 1.Odpaliłem LBS 2.Dałem Custom Bootscreens 3.Wybrałem mój plik BG I PB skompresowane zipem 3.Patch 4.Wyskoczyło mi że wszystko ok a mam bootscreen z visty ??Co robie źle?
Hmmm nie wiem jaka wersja kerneli a komunikat wyszkoczył że bootscreen został zpaczowany poprawnie.Może dla tego że wcześniej miałem bootscreen z 7Ttransformation pack
Jest tam w programie opcja 'XP-CD Source Integration' A po konwersji do 16 kolów to wiadomo, że jakość spadnie, trzeba tylko ją jakoś znośnie dobrać. Na pewno nie w paincie, np. w Paint Shop Pro, opisałem to w poradniku o zmianie palety
mam takie pytanie wszystko zrobiłem tak jak w opisie i niby zintegrowało mi bootscren ale pasek postępu mam czernobiały a nie w kolorze który wybrałem coś robię nie tak???? bootscren działa tylko jest czarno biały
Mam pytanie do automizzera! i co pomógłbyś w zrobieniu tego bootscrena
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości