A ja mam pytanie z innej beczki dlaczego we właściwościach pokazuje mi połowę z prawdziwego taktowania procka czyli 1.15Ghz a nie tak jak jest w rzeczywistości 2,3Ghz w poprzedniej wersji Windows MX7F było wszystko w porządku.
O ile się nie mylę to w biosie gdzieś to się przestawiało. Są dwie możliwości: pokazywanie wolnej mocy, lub pokazywanie możliwości procesora. Ty chyba masz to pierwsze ale tak jak napisałem mogę się mylić.
Lepsze taka pomoc niż żadna ale kurczę nie mam pojęcia jak to naprawić. Chociaż wiem jaka może być przyczyna jeśli ktoś wie jak to naprawić będę wdzięczny za pomoc.
Dołączył(a): 17 cze 2008, 00:01 Posty: 4 Lokalizacja: Warszawa Płeć: Punkty reputacji: 0
szafa napisał(a):
A ja mam pytanie z innej beczki dlaczego we właściwościach pokazuje mi połowę z prawdziwego taktowania procka czyli 1.15Ghz a nie tak jak jest w rzeczywistości 2,3Ghz w poprzedniej wersji Windows MX7F było wszystko w porządku.
Hmm.. możliwe, że chodzi o zarządzanie energią. Sprawdź to w Panelu Sterowania (Opcje zaasilania). Ustaw profil na "Zawsze włączony". Bardzo możliwe też, ze to od jakiegoś sterownika do procka lub płyty głównej jaki jest dołaczony do MX8.
"Mądry człowiek nie gra w koci-koci-łapci z opiekaczem do grzanek..."
Hmm.. możliwe, że chodzi o zarządzanie energią. Sprawdź to w Panelu Sterowania (Opcje zaasilania). Ustaw profil na "Zawsze włączony". Bardzo możliwe też, ze to od jakiegoś sterownika do procka lub płyty głównej jaki jest dołaczony do MX8.
Pomogło dzięki nigdy bym nie wpadł na to że to może mieć związek z zasilaniem.
Dołączył(a): 17 cze 2008, 00:01 Posty: 4 Lokalizacja: Warszawa Płeć: Punkty reputacji: 0
szafa napisał(a):
System obniża częstotliwość procesora, by zmniejszyć ilość pobieranej energii. Wydaje mi się, że gdybyś właczył coś, co będzie wymagało duzego wysiłku od procka, taktowanie samo by sie podniosło do standardowej szybkości.
System obniża częstotliwość procesora, by zmniejszyć ilość pobieranej energii. Wydaje mi się, że gdybyś właczył coś, co będzie wymagało duzego wysiłku od procka, taktowanie samo by sie podniosło do standardowej szybkości.
Dabronik napisał(a):
Sugerujesz że można zaoszczędzić na energii?
Oczywiscie, ze tak. O ile na PCtach sie to za bardzo nie przydaje, to przy laptopach jest to bardzo przydatne. W momencie kiedy system nie ptorzebuje procesora (siedizmy w internecie, piszemy coś w wordzie) taktowanie jest obniżane o powiedzmy 50%. Dzięki temu procek nie ciagnie np 85Watt a tylko 45. Gdy np konwertujemy jakieś mp3, gramy w gierkę, baiwmy się GIMPem taktowanie wzrasta automatycznie do standardu, ponieważ istnieje zapotrzebowanie na CPU. Dzieki temu mozemy przedłużyć pracę naszego laptopa na baterii o całkiem niezły czas. Oczywiscie procesor musi mieć taką funkcję.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości