Witaj

Zbiórka na utrzymanie serwera oraz Domeny!

ZOBACZ

Nazwa użytkownika:   Hasło:   Zapamiętaj mnie 
Teraz jest 13 mar 2010, 00:21

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: WindowsMX FAQ
PostNapisane: 1 sie 2008, 23:36 
Administrator
Administrator

Zdjęcia: 15
Punkty reputacji: 9
1. Czym jest projekt WindowsMX?

2. Kto jest autorem projektu?

3. Czym może różnić się modyfikowany Windows XP od zwykłego Windows’a XP?

4. Jak zainstalować zmodyfikowany system?

5. Czy jest jakiś problem z działaniem programów/sterowników/gier pod zmodyfikowanym systemem?

6. Mam problem z działaniem zmodyfikowanego systemu. Gdzie mogę znaleźć pomoc?

7. W jaki sposób dokonywane są modyfikacje?

1. Czym jest projekt WindowsMX by MalcolmX?

Jest niczym innym niż pomysłem na umożliwienie zwykłemu użytkownikowi dostosowania i zoptymalizowania do granic możliwości systemu operacyjnego bazującego na systemach z rodziny Windows. Po zainstalowaniu systemu możemy niemal od razu cieszyć się w pełni przygotowanym do pracy systemem, zawierającym wszystkie krytyczne oraz zalecane łaty bezpieczeństwa oraz poprawki wydane przez Microsoft (w tym Windows Media Player 11 oraz Internet Explorer 7).

2. Kto jest autorem projektu?

Ja, czyli MalcolmX.

3. Czym może różnić się modyfikowany Windows XP od zwykłego Windows’a XP

Modyfikacja polega głównie na "odchudzeniu" systemu, na poziomie plików instalacyjnych co w pierwszym rzędzie skutkuje znacznie szybszą instalacją systemu, mniejszym zapotrzebowaniem na pamięć RAM komputera podczas pracy (dzięki usunięciu w całości zbędnych usług systemowych, oraz optymalizacjom wprowadzonym za pomocą programu do edycji systemu).
W parze z optymalizacją idzie również wspomniana wyżej aktualizacja komponentów systemu, poprzez aplikowanie najnowszych łat od Microsoftu, wpływa to pozytywnie na stabilność oraz bezpieczeństwo systemu. Modyfikacja dotyczyć może również archiwów sterowników systemu, m.in. specjalnych sterowników trybu tekstowego SATA, które mogą rozwiązać problem związany z dodawaniem tychże sterowników przez funkcję "klawisza F6", pomoże również przy dość kłopotliwej ostatnimi czasy instalacji systemu WindowsXP na nowszych modelach laptopów.
Następnym ważnym elementem modyfikacji, jest zmiana GUI (Graphic User Interface), dotyczy to takich elementów jak: ikony systemowe, style wizualne, dźwięki systemowe,
.

4. Jak zainstalować zmodyfikowany system?

Zmodyfikowany system instaluje się 'prawie' tak samo jak zwykły WindowsXP. 'Prawie' ponieważ niektóre dane wymagane do wprowadzenia przy instalacji zostały wprowadzone z góry, (np. klucz instalacyjny, czy strefa czasowa, lub nazwa grupy roboczej). Możemy tym sposobem utworzyć w pełni zautomatyzowaną instalcję.

5. Czy jest jakiś problem z działaniem programów/sterowników/gier pod zmodyfikowanym systemem?

Nie, ponieważ modyfikacja w pełni bazująca na danym systemie zachowuje w całości jego pierwotną kompatybilność z oprogramowaniem wszelkiej maści. Wszystkie występujące problemy z instalacją urządzeń w modyfikacji mogą wynikać z rzadkich konfliktów sprzętowych ze sterownikami zintegrowanymi z instalacją bądź usunięciem windows'owych partii wymaganych sterowników.

6. Mam problem z działaniem systemu. Gdzie mogę znaleźć pomoc?

Pomoc z działaniem systemu, lub odpowiedź na wiele innych pytań dostaniesz na forum projektu pod adresem http://windowsmx.pl
Pamiętaj aby pytanie zawsze zadawać we właściwym dziale.

7. W jaki sposób dokonywane są modyfikacje?

Modyfikacji dokonuje się głównie za pomocą programu nLite, oraz przez ręczną edycję plików systemowych programem Resource Hacker. W procesie tworzenia zawiera się również edycja grafik odpowiednim edytorem.
Szerszy opis wielu innych metod znajdziecie na forum projektu.

Obrazek
dziadek windowz'a ; ]
podoba Ci się to forum? - złóż dotację

Zobacz profil Wyślij e-mail Album osobisty Blog użytkownika 
 Tytuł: [FAQ] Zbiór najczęściej zadawanych pytań na tym forum
PostNapisane: 2 wrz 2009, 17:27 
Przyjaciel
Przyjaciel

Obrazek

Poradnik v. 2.5 . Zarówno treść jak i forma mogą ulec zmianie. Wszelkie propozycje na PW lub TUTAJ.

1) Gdzie znajdę Windows MX 8.1, a gdzie starsze wersje?

Wszystkie wersje znajdziesz tutaj.
Osobny temat MX 8.1 tutaj.
Najnowszą wersję mojego uploadu znajdziesz:
Rapidshare (ZALECANE): TU (w częściach)
Wrzuc.to: TU (w częściach) oraz TU (w całości, plik ISO)

2)Jaki system mam zainstalować na moim komputerze?

Podaj swoją specyfikację w jednym z tematów w dziale: jaki-system-pod-moj-sprzet-f70.html i czekaj na odpowiedź

3) Czy możliwy jest upgrade starszej wersji Windows’a MX (np. 7) do wersji 8?

Nie, technicznie jest to niemożliwe. Konieczne jest sformatowanie dysku systemowego i instalacja nowego systemu od zera. Pamiętaj by wcześniej zrobić backup ważniejszych plików i rejestru. Może się przydać.

4) Gdzie znajdę inne modyfikacje Windows XP/Vista/7 i skąd je pobiorę?

Spis wszystkich modyfikacji ze skróconym opisem i informacjami skąd pobrać dana modyfikację znajdziesz na post57703.html#p57703

Moje uploady:

Modyfikację Win XPae by automizzer ściągniesz tu:
http://rapidshare.com/files/294334202/auto.txt

Modyfikację SilenS Edition v2 tu:
http://rapidshare.com/files/287294117/silens_v2.txt

Modyfikację Silens Edition v3:
https://wklej.to/qWFS

Modyfikację Silens Edition 3.1
http://wklej.to/G4k5

Modyfikację Sajber Edition v3:
http://wklej.org/id/200540/

Modyfikację Windows R7:
http://rapidshare.com/files/294762313/romek_r7.txt

5) Jak utworzyć instalację Windows’a XP (lub jego modyfikacji) z pendrive’a?

Zajrzyj tutaj: instalacja-windowsa-xp-z-pendrive-t5668.html oraz tu: post63457.html#p63457

6) Windows MX 8.1 nie instaluje się / nie działa po instalacji poprawnie. Co może być tego przyczyną?

Upewnij się co do źródła, z którego ściągnąłeś system. Przed wypaleniem na płytę zawsze należy porównać sumy kontrolne. Pamiętaj także o niskiej prędkości nagrywania, by uniknąć błędów wynikłych w trakcie procesu wypalania krążka. Więcej info tutaj: pobieranie-mx8-1-instrukcje-t5162.html oraz jak-wypalic-poprawnie-obraz-na-plyte-t71.html

7)Jak włączyć automatyczne aktualizacje?

http://forum.windowsmx.pl/pobieranie-w-windows-update-t8983.html

8) Niektóre programy instalacyjne, np. MS Office 2003 prezentują się w oknie na pół albo i więcej pulpitu, nawet przy dużej rozdzielczości. W innych aplikacjach zastosowana czcionka utrudnia korzystanie z nich. Jak można to naprawić?

Wina leży właśnie po stronie zastosowanej czcionki i jej rozmiaru. Należy wejść we właściwości ekranu -> Wygląd i zaawansowane i tam zmienić czcionkę segoe na verdana o wielkości 8.

9) Aplikacja/Instalator nie rozpoznaje systemu, który używam mimo że jest kompatybilna z Windowsem XP SP 1,2,3. Gdzie szukać rozwiązania?

Problem może wynikać z tego, że w Windows MX wyedytowano plik cmd.exe w którym znajduje się informacja o systemie z jakiego korzystamy. Więcej: post44431.html#p44431

10) Moja myszka USB nie pracuje poprawnie (tnie się lub powoduje BSOD). Jak temu zaradzić?

Pomóc może program USB Mouserate Switcher, dostępny do pobrania tu: KLIKNIJ. Można też skorzystać ze wskazówek zamieszczonych w tym temacie: KLIK

11) Jak wyłączyć przeźroczystość paska? Jak przywrócić kosz na pulpit? Jak usunąć kosz z Mój Komputer?

Wszystkie odpowiedzi znajdziesz w tym temacie: viewtopic.php?f=57&t=5370

12)Jak zmienić kolor tekstu i tła w pasku poleceń systemu Windows XP?

W przystępny sposób opisano to w tym temacie: post22346.html#p22346

13) Jak zmienić nazwę ‘Moje miejsca sieciowe’, ‘Mój Komputer’, ‘ Moje Dokumenty’?

Wystarczy postąpić zgodnie ze wskazówkami w temacie: viewtopic.php?f=6&t=3044

14) Jak usunąć dowolny wpis z menu kontekstowego?

Użyj darmowego ‘mmm’. Więcej: post52039.html#p52039

15)Jak dodać opcję ‘Przypnij do Menu Start’?

Aby dodać opcje przypnij do menu start musisz wejść do:
~ Start -> Uruchom -> regedit następnie znaleść klucz
~ HKEY_CLASSES_ROOT\Folder\shellex\ContextMenuHandlers.
~ Kliknij PPM na nim i wybierz Nowy -> Klucz i zmień mu nazwe na PIN
~ Następnie w Kluczu PIN (folderze PIN) kliknij 2x LPM na wartość "(Domyślna)"i zmień jej wartość na {a2a9545d-a0c2-42b4-9708-a0b2badd77c8}.
~ Uruchom ponownie komputer (porada by R4zen)

16)Jak zmienić wielkość wyświetlanych miniatur?

~ Start --> Uruchom --> wpisz regedit.
~ Znajdź klucz HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer.
~ Kliknij 2x LPM na ThumbnailSize (jeśli nie ma w takiego kłucza to go dodaj: Edycja -> Nowa -> Wartość DWORD i zmień nazwę na ThumbnailSize) i
~ W nim zmień wielkość miniatur wpisując wartości od 20 do 100 w polu ‘wartość’. (porada by R4zen)

17) Instalacja staje na 13 minucie przed końcem. Chyba coś jest nie w porządku.

Wręcz przeciwnie. Wszystko gra. W tym czasie instalowane są Addony (dodatki) co zajmuje zwykle (zależnie od sprzętu rzecz jasna) sporo czasu. Uzbrój się w cierpliwość.

18) Sterowniki odpowiedzialne za dźwięk nie chcą się zainstalować. Korzystam ze zintegrowanej karty dźwiękowej REALTEK. Gdzie znajdę rozwiązanie?

Wszelkie informacje na ten temat wraz z garścią rozwiązań znajdziesz w temacie rozwiazanie-problemow-ze-sterownikami-hd-realtek-mx7-t646.html

19)Po ściągnięciu pliku i próbie otwarcie pokazuje mi się ‘ostrzeżenie o zabezpieczeniach klik. Jak to wyłączyć?

Zajrzyj: okno-ostrzezenie-o-zabezpieczeniach-t6947.html

20) Router Edimax nie działa poprawnie na Windows MX 8.1 mimo że na Win XP SP2 wszystko grało. Dlaczego? Gdzie znajdę rozwiązanie tego problemu?

Problem ten jest często spotykany i wynika z niekompatybilności routera z najnowszę wersją Windows XP SP3, na której oparta jest ta modyfikacja. Więcej informacji oraz polucję znajdziesz pod http://forum.edimax.pl/viewtopic.php?f=4&t=2

21)

a) Gdy ściągam pliki poprzez sieci p2p (torrent) korzystając z Windows’a MX 8.1, moje łącze nie jest w pełni wykorzystywane a transfery są niezadowalające. Jak sobie z tym poradzić?

Powodem jest zbyt niski limit połączeń. Rozwiązanie znajdziesz tutaj: winmx-niski-transfer-w-p2p-limit-polacze-t233.html

b) Mam podobny problem, z tym że podczas ściągania z darmowych hostingów plików, typu rapidshare. Czy to rozwiązanie poskutkuje?

Nie zaszkodzi go wykorzystać. Możesz także zajrzeć tu: post62424.html#p62424 i spróbować rozwiązania podanego przez usera ‘maskotka’.

22) Brak funkcji oczyszczania dysków w Win MX. Czy to błąd?

Nie. To nie jest błąd. Funkcja ta została uznana za zbędną i usunięta z tej wersji systemu. Polecamy użycie zewnętrznych programów optymalizujących. Po więcej informacji – GOOGLE.

23) Chciałbym mieć pasek boczny – taki jak w systemie Vista czy MX 8.1. Jak mogę uzyskać taki efekt?

Zajrzyj na stronę http://www.wincert.net/forum/index.php? ... af11ebb78e gdzie znajdziesz dodatek Windows Sidebar 6 w różnych lokalizacjach językowych. Po wypakowaniu archiwum kliknij prawym przyciskiem na plik Sidebar.inf i na zainstaluj. Do ściągnięcia TUTAJ

24) Gdzie znajdę gadżety do Windows Sidebar (wbudowanego także w Windows MX 8.1)? Jak je zainstalować?

Zajrzyj tu: post54387.html#p54387

25)Chciałbym mieć przeźroczyste okna jak w Windows XP (styl Aero). Czy jest to możliwe?

Oczywiście, wystarczy skorzystać z programu FastAero lub Truetransparency. Informacje na temat instalacji i działania tego pierszego: post53648.html#p53648

26) Pobrałem najnowsze aktualizacje systemu, w których znalazło się także narzędzie sprawdzania oryginalności systemu. Jak pozbyć się tego niechcianego oprogramowania?

Użyj RemoveWGA 1.2 bądź poszukaj innych rozwiązań w Internecie. Niech Google będzie Twym przewodnikiem.

27) Po instalacji jakiegoś sterownika/paczki sterowników występuje błąd. Nie jestem w stanie stwierdzić co go powoduje. Gdzie znajdę odpowiedź?

Start -> panel sterowania -> narzędzia administracyjne -> podgląd zdarzeń. Sprawdź w dzienniku zdarzeń czy nie występują błędy, jeśli tak, możesz określić co go powoduje.

Jeśli problem występuje przy instalacji nowych sterowników od karty graficznych, powodem jest to, że nie odinstalowałeś poprzednich sterowników. Zanim przystapisz do instalacji nowych, odinstaluj urządzenie z poziomu menedżera urządzeń.

28)Czemu nie mogę zainstalować drukarki PDF?

Być może winę za to ponosi brakujący plik PSCRIPT.HLP. Wystarczy go doinstalować.

29) Jak mogę wygodnie wyłączyć system nie używając pozycji w Menu Start? Są jakieś alternatywy?

Oczywiście. Możesz na przykład utworzyć skrót na pulpicie, który będzie wymuszał zamknięcie systemu jak tylko go użyjesz.

1. PPM na pulpit --> Nowy --> Skrót

2. Wpisz shutdown z parametrem np. shutdown -s -t 0 (zamykanie) lub shutdown -r -t 0 (restart). Parametr "t" z "0" oznacza czas oczekiwania na wykonanie operacji, zero powoduje natychmiastowe zamknięcie.

Warto przypisać do skrótu jakąś ładną ikonę, żeby nie szpecił. W tym celu wejdź we właściwości tego Skrótu, i na zakładce Skrót wybierz ‘Zmień ikonę..’. System poinformuje Cię, że do tego skrótu nie SA przypisane żadne ikony, i zaproponuje jedna z ikon systemowych. I o to chodzi. Poszukaj np. ikony shutdown (biały znaczek wyłączania na czerwonym tle).

30) Jakim programem utworzę własną modyfikację Windows XP i gdzie znajdę użyteczne wskazówki przydatne przy pracy z tym programem?

Programem takim jest nlite oraz HFSLIP. Ten pierwszy przez wielu uznawany jest za prostszy w obsłudze, jednakże najlepiej korzystać z obu. Świetnie się uzupełniają. Omówienie pracy programu nlite znajdziesz w temacie nlite-video-poradnik-t6305.html (wideoporadnik). Więcej przydatnych linków zostało wypisanych pod tekstem porady. W przypadku drugiej aplikacji, lekturę warto rozpocząć od tematu hfslip-alternatywa-dla-nlite-a-w-integracji-t4087.html

- USUWANIE KOMPONENTÓW W NLITE - usuwanie-komponentow-t53.html
- INTEGRACJA ADDONÓW W NLITE - integracja-addon-ow-t20.html
-INTEGRACJA STEROWNIKÓW W NLITE integracja-sterownikow-t13.html
- SEKCJA ‘OPCJE’ W NLITE - sekcja-opcje-t1062.html

31) Gdzie znajdę przydatne paczki sterowników wykorzystywane m.in. przez twórcę modyfikacji, użytkownika MalcolmX?

W temacie driver-packs-by-malcolmx-t11.html oraz driver-pack-kontrolery-sata-xp-t3311.html . Inne paczki: http://driverpacks.net/ . Driverpack do Visty: drivers-pack-by-many-t5096.html

32) Chciałbym dorzucić do mojej modyfikacji najnowsze aktualizacje. Skąd je pobrać?

Zajrzyj do tematów:
aktualizacje-do-windows-xp-sp3-x86-pojedy-cze-t3644.html
lub aktualizacje-do-windows-xp-sp3-x86-paczki-t3341.html

33) W jaki sposób stworzę AddOna do nlite?

Użyj programu n-lite addon maker. Opis obsługi: n-lite-addon-maker-czyli-poradnik-jak-stworzyc-addona-t5279.html . Możesz także skorzystać z porad w poradniku: faq-przed-zadaniem-pytania-sprawdz-tutaj-t1531.html

34) Gdzie znajdę gotowe Addony?

Tu addony-t63.html, do ściągnięcia także TUTAJ. Więcej: GOOGLE. Możesz także poprosic o stworzenie addona tu: robie-addony-na-zamowienie-t3930.html

35) Mam inne pytanie dotyczące Addon’ów, gdzie znajdę odpowiedź?

Sprawdź w poradniku faq-przed-zadaniem-pytania-sprawdz-tutaj-t1531.html oraz dziale addony-dla-windows-xp.html

36)W jaki sposób sprawdzić przebieg instalacji naszej modyfikacji, bez konieczności rzeczywistej instalacji na komputerze?

Możliwości są dwie: - VirtualBOX (środowisko emulowane) lub Windows XP Setup Simulator (mała aplikacja będąca symulatorem instalacji). Jeśli chcesz sprawdzić także jak Twój system będzie zachowywał się także po procesie instalacji, skorzystaj z pierwszej opcji. Przydatne linki:
-> sun-xvm-virtualbox-t4189.html
-> http://forum.windowsmx.pl/ microsoft-virtual-pc-2007-t3430.html

37) Chciałbym zmienić bootscreen oraz ekran pomiędzy boot- a logonscreen’em.. Macie na to jakąś radę?

W tej sytuacji przydatne okażą się tematy autorstwa automizzer’a (speca od bootscreenów):
post60953.html#p60953
zmiana-bootscreen-a-t2692.html
zmiana-palety-i-polozenia-paska-postepu-w-bootscreenie-t3572.html
zmiana-ekranu-pomiedzy-bootscreenem-a-logonscreenem-t2945.html

38) Mam problem z podmianą plików instalacyjnych. Jak się do tego zabrać?

Warto tu skorzystać z poradnika modifype-poradnik-t993.html

39) Chciałbym utworzyć własną kompozycję i zmodyfikować instalator XP. Co powinienem przeczytać, zanim się do tego zabiorę?

Tematy: wlasna-kompozycja-tapety-dzwieki-kursory-obrazy-kont-t3991.html oraz edycja-instalatora-windows-xp-setup-exe-t3708.html . W celu modyfikacji instalatora warto użyć programu WinntbbuED (więcej: GOOGLE)

40) Gdzie znajdę gotowe nakładki/style dla Windows XP?

Takowe odnajdziesz w temacie spis-najpopularniejszych-nakladek-dla-windows-xp-t10.html
Style znajdziesz: http://www.tgtsoft.com/links.php

41) Jak zmienić nazwę systemu w instalatorze oraz w innych miejscach na własną? Co mi będzie do tego potrzebne?

Odpowiedź znajdziesz tu: zmiana-nazwy-systemu-t2506.html

42) Jakie pliki mogę edytować w Windows XP i za co one odpowiadają?

Listę wszystkich plików można znaleźć tutaj: pliki-ktore-mozna-edytowac-t958.html

43) Jak podmienić systemowe dźwięki w Windows XP?

Przeczytaj temat: podmieniamy-dzwieki-systemowe-w-windows-xp-t1043.html

44) Czym zmodyfikuję Vistę? Czy istnieje odpowiednik nlite’a z XP?

Oczywiście. vLite. Więcej informacji na temat modyfikacji tym programem znajdziesz w temacie vlite-opis-programu-i-poradnik-t2.html oraz dziale: modyfikacja-windows-vista.html . Do integracji addonów (i nie tylko) warto użyć narzędzia Vista Update Toolkit: addony-w-viscie-integracja-problemy-faq-t4200.html . Istnieje także Windows AIK, promowany przez firmę Microsoft – więcej w temacie: windows-aik-opis-download-krotki-tutorial-t4526.html

45) Jak utworzyć/zmodyfikować styl do Visty?

Wskazówki znajdziesz w poradniku: wlasne-style-do-visty-t2633.html

46) Skąd pobiorę MS Windows 7?

Zajrzyj na windows-7-download-all-version-t6233.html

47)Jak zainstaluję Windows 7 z pamięci USB?

Tym razem sprawa wygląda trochę inaczej niż w przypadku Windows’a XP. Wskazówki znajdziesz tu: post53461.html#p53461
Możesz także użyć oficjalnego narzędzia Microsoftu: windows-7-usb-dvd-t8393.html lub http://forum.windowsmx.pl/instalacja-z-pendrive-t8889.html

48) Zainstalowałem Windows XP na komputerze, na którym na innej partycji była już zainstalowana Vista (lub MS Windows 7). Nie mogę jej uruchomić. Co zrobić?

W tym wypadku należy postąpić zgodnie z instrukcjami zawartymi w temacie instalacja-xp-obok-windows-7-t6329.html

49) Jakim programem mogę zoptymalizować Windows Se7en?

Polecam zajrzeć na stronę http://www.sunrise2k7.neostrada.pl/ (alternatywny adres: http://sunrise.ork.pl/ )

50) W jaki sposób odzyskam stracone dane/pliki po przypadkowym usunięciu/formacie?

Możesz do tego użyć jednej z aplikacji podanych tutaj: http://www.dobreprogramy.pl/Odzyskiwani ... ws,86.html

51) Chciałbym stworzyć stronę www / mam problem z php/html, grafiką itp. Gdzie znajdę podpowiedzi / odpowiedzi / tutoriale?

Zajrzyj do baza-linkow-dla-leniwych-t6929.html

Obrazek

Ostatnio edytowano 3 mar 2010, 20:47 przez Monstrual, łącznie edytowano 75 razy

Zobacz profil Wyślij e-mail Galeria Blog użytkownika 
 Tytuł: Re: [FAQ] Zbiór najczęściej zadawanych pytań na tym forum
PostNapisane: 2 wrz 2009, 21:18 
Moderator
Moderator

Zdjęcia: 6
Punkty reputacji: 3
W tym temacie proszę nie pisać zadnych uwag ani pytań. Temat jest aktualizowany. Kazdy post napisany tutaj bedzie kasowany i nagradzany upomnieniem
:E
Wszelkie propozycje dot. FAQ mozna zgłaszać w TYM temacie.

Obrazek
ObrazekObrazek
"...My nie wchodzimy na Pudla
nie wierzymy we wszystko co wyskoczy z Google'a..."

Zobacz profil Wyślij e-mail Album osobisty Blog użytkownika 
Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1