Nazwa użytkownika:   Hasło:   Zapamiętaj mnie 
Teraz jest 9 wrz 2010, 20:16

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 46 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Zmiana palety i położenia paska postępu w bootscreenie
PostNapisane: 30 sty 2009, 13:33 
Administrator
Administrator

Zdjęcia: 4
Punkty reputacji: 43
Ten tutorial jest uzupełnieniem tego tutoriala, dlatego w osobnym temacie bo edytując tam pierwszego posta zrobiłbym nieco bałaganu w całym temacie...

Jak już wiadomo z poprzedniego tutoriala pliki bootscreenów mają zaimplementowaną paletę kolorów w której wyświetlają grafiki.
Istnieje jednak sposób na jej zmianę :)
Do podmiany palety w plikach kernela będą nam potrzebne takie narzędzia jak:
-Paint Shop Pro 9 (ja tego używam i na tym są screeny)
-hexedytor (w moim przypadku Hexplorer)
-program do edycji zasobów graficznych
-Paint
-Notatnik
-Kalkulator

Zacząć trzeba od wybrania odpowiedniego obrazu który by nas satysfakcjonował, w tym przypadku wybrałem sobie logo qlimax'u ;)

Obrazek

Trzeba otworzyć obraz i odpowiednio przez edycję rozmiaru (przez 'Resize' i 'Canvas Size') dopasowujemy go do rozmiaru 640x480.

Obrazek

Teraz wybieramy z menu kolejno 'Image -> Decrease Color Depth -> 16 colors'

Obrazek

Opcjami dostępnymi u dołu okienka kombinujemy tak aby uzyskać możliwie najładniejszy obraz

Obrazek

Gdy to zrobimy, paleta ustawi się na 16-kolorową więc teraz znowu wybieramy 'Image -> Pallete -> Save Pallete'

Obrazek

Podajemy nazwę i zapisujemy

Obrazek

Znowu wybieramy 'Image -> Pallete -> Edit Pallete'

Obrazek

I odczytujemy kod HTML dla każdego indexu palety (na dole po prawej)

ObrazekObrazekObrazek

zapisując każdy kolejny index w notatniku w taki sposób

Obrazek

Microsoft zadbał aby nie było łatwo więc teraz trzeba każdy kolor nieco odwrócić zamieniając ostatnią kolumnę z pierwszą tak jak widać to na screenie

Obrazek

Wróciwszy do PSP musimy stworzyć nowy obraz o wymiarach 22x9, będzie to nasz pasek postępu.

Obrazek

Gdy utworzymy nowy obrazek, trzeba go dostosować do naszej palety, dlatego wybieramy 'Image -> Pallete -> Load Pallete'

Obrazek

wybieramy naszą paletę i klikamy na 'Load'

Obrazek

Teraz można się ewentualnie wykazać twórczością i narysować samemu progressbar a gdy się to zrobi można zapisać go jako grafikę 4, pamiętać trzeba o przestawieniu żeby PSP zapisał obraz jako bitmapę.

Obrazek

Tak samo zapisujemy nasze tło, czyli bitmapę nr 1.

Obrazek

PSP można już zamknąć, nie będzie potrzebne.

Teraz w hexplorerze otwieramy plik kernela (np. ntoskrnl.exe) i szukamy ciągu wartości
00000000151A200046464600D23E2D00016553000535B2007E7E7E0000928900FC7F5E00206BF700FFA68D0004DC8E001BBCF300BCBCBC00FCFCFC00FFFFFF

Obrazek

wartość długa, ale na pewno się znajdzie

Obrazek

Teraz ważny etap, począwszy od momentu podświetlenia zaczynamy wpisywać wartości indexów z palety, te które odwróciliśmy w notatniku (kolumna reverse) oddzielając każde 6 cyfr 2 zerami, łatwiej zobaczyć na screenie o co chodzi, wyjdzie coś takiego

Obrazek

W tym momencie, jeśli mamy ochotę zmienić pozycję paska postępu, możemy to zrobić :)
Szukamy wszystkich wartości 62010000 w pliku.

Obrazek

62 01 00 00 to po odwróceniu wartość hex 00 00 01 62 czyli dziesiętnie 354 - to jest górna krawędź paska postępu.
Jeśli chcemy ją zmienić trzeba wybrać wartość np. 465 w moim przypadku, ustawiamy kalkulator na DEC i wpisujemy 465,

Obrazek

po przestawiniu na HEX dostajemy 1D1 czyli 00 00 01 D1,

Obrazek

zatem trzeba to odwrócić spowrotem czyli D1 01 00 00. W tym momencie podmieniamy znalezione wartości w 3 miejscach zaznaczonych na screenie.

Obrazek

Następnie szukamy wartości 6A010000, tak samo 6A 01 00 00 to 00 00 01 6A hex, czyli 362 - to wartość dolnej krawędzi paska.
Licząc, że 354+9-1=362 (9 to standardowa wysokość paska, w bitmapie 4 i 8) mogę policzyć sobie gdzie będzie dół mojego paska, 465+9-1=473 (znowu korzystam z kalkulatora) czyli 1D9 hex, odwracam 00 00 01 D9 na D9 01 00 00 i podmieniam w 2 miejscach na screenie.

Obrazek

Dlatego pisałem 9-1 zamiast 8 bo ktoś może chcieć wyższy pasek postępu albo niższy więc za 9 podstawi swoją wysokość i policzy dalej, należy pamiętać o odpowiedniej zmianie rozmiaru bitmap w pliku.
Dobierając swoje współrzędne postępujemy analogicznie do mojego przykładu szukając tych samych wartości bo zawsze standardowo pasek jest w tamtym miejscu.
Po dokonaniu tych edycji można już zapisać plik, pod żadnym pozorem nie można go nadpisać na nasz systemowy, bo jeśli coś zrobiliśmy źle to nie uruchomimy już komputera bez poprawnego pliku :!: :!: :!:

Teraz otwieramy w paincie plik 1.bmp (ten z tłem) i rysujemy sobie ramkę dla paska postępu, można narysować prostokąt zaczynając od punktu x=256 a y=zależy od tego gdzie chcieliśmy umieścić progressbar (sama bitmapa nakłada się w punktach od górnej do dolnej granicy którą niedawno sobie wprowadziliśmy więc trzeba dać jeszcze ze 2px w góre w w dół aby pasek nie nachodził na ramkę) o szerokości i wysokości 125x14 (wysokość można zmienić jeśli zadaliśmy wcześniej że nasz pasek postępu będzie wyższy), wypełnić go na czarno, a ramkę zrobić według własnych upodobań. Wyedytowaną bitmapę zapisujemy.

Plik kernela należy teraz otworzyć w programie typu ResHacker, PE Explorer, Restorator itp. i podmieniamy w nim bitmapy 1,4 i 8 na te które przed chwilą zapisaliśmy (do bitmapy 8 dajemy bitmapę 4 bo to to samo) i zapisujemy

Ważne jest sprawdzenie czy plik w ogóle działa, można to zrobić tak, że do pliku boot.ini kopiuje się linię ze ścieżką do naszego systemu na końcu dodając parametr
/kernel=nazwa pliku. Więc należy dany plik skopiować do folderu system32 pod jakąś nazwą np. qlimax.exe w moim przypadku (dobrze jest też plik potraktować programem modifype poprzez otwarcie CMD w system32 i wpisanie modifype qlimax.exe -c) i dopisać linię do boot.ini, tak jak na screenie

Obrazek

Wtedy przy uruchomieniu systemu należy z opcji wybrać ten drugi, jeśli się coś nie powiedzie to po restarcie wybrać trzeba pierwszy i nie będzie problemu z powróceniem do działającego systemu i wtedy trzeba próbować dalej :) natomiast gdy wszystko się powiedzie można wyedytować pozostałe 3 pliki w identyczny sposób.

Domyślam się, że niektóre osoby po przeczytaniu tego tutoriala się nieco przeraziły, że to troszkę skomplikowane, ale przecież mi się udało... I wyszło ;) to tak dla przykładu osatni screen

Obrazek

Zatem z tego miejsca życzę dużo cierpliwości i powodzenia, a temat bootscreenów chyba wyczerpałem do końca :D

Obrazek Obrazek ObrazekWindows XP automizzer edition - moja modyfikacja Windowsa XP w dwóch wersjachTutoriale mojego autorstwa - jak edytować wybrane pliki w Windows XPObrazek

Zobacz profil Wyślij e-mail Galeria Blog użytkownika 
 Tytuł: Re: Zmiana palety i położenia paska postępu w bootscreenie
PostNapisane: 30 sty 2009, 23:05 
Forumowy weteran
Forumowy weteran

Zdjęcia: 12
Punkty reputacji: 3
Brawo za tutka świetna roboto brawo :brawa:

Zobacz profil Wyślij e-mail Album osobisty Blog użytkownika 
PostNapisane: 30 sty 2009, 23:34 
Forumowy weteran
Forumowy weteran

Zdjęcia: 15
Punkty reputacji: 10
Brawo Panie Automizzer :beer:
Oby tak dalej.

Obrazek "Borderline Personality Disorder"

PostNapisane: 30 sty 2009, 23:51 
Administrator
Administrator

hero24 napisał(a):
Brawo za tutka świetna roboto brawo :brawa:

MalcolmX napisał(a):
Brawo Panie Automizzer :beer:
Oby tak dalej.

Dzięki Panowie :D nie chce być mało skromny ale kurde... tyle nieudanych prób, tyle nerwów, tyle utworzonych i zaraz usuniętych plików, tyle siedzenia po nocy z oczami na wierzchu, tyle zaprzątania myśli tak na prawdę bezinteresownie bo tyle innych ważniejszych spraw na głowie i teraz to aż miło dobre słowo o sobie przeczytać :) aż mi się jakaś wyższa ranga zaczęła marzyć ;) ale jako takich nie ma na forum więc chyba tylko na frienda mógłbym się kiedyś załapać :P zresztą satysfakcja, że udało mi się z tym uporać korzystając ze strzępów starych informacji po angielsku wynagrodzi mi wszystko :) i istnieje możliwość, że przez pewien czas zanim napisałem tego tutka byłem jedyną osobą spośród 12954 na tym forum która wiedziała 'jak to się robi', no chyba, że ktoś wiedział i nie chciał się podzielić :(

Obrazek Obrazek ObrazekWindows XP automizzer edition - moja modyfikacja Windowsa XP w dwóch wersjachTutoriale mojego autorstwa - jak edytować wybrane pliki w Windows XPObrazek

PostNapisane: 31 sty 2009, 00:20 
Forumowy weteran
Forumowy weteran

Zdjęcia: 15
Punkty reputacji: 10
automizzer napisał(a):
Dzięki Panowie :D nie chce być mało skromny ale kurde... tyle nieudanych prób, tyle nerwów, tyle utworzonych i zaraz usuniętych plików, tyle siedzenia po nocy z oczami na wierzchu, tyle zaprzątania myśli tak na prawdę bezinteresownie bo tyle innych ważniejszych spraw na głowie i teraz to aż miło dobre słowo o sobie przeczytać :) aż mi się jakaś wyższa ranga zaczęła marzyć ;) ale jako takich nie ma na forum więc chyba tylko na frienda mógłbym się kiedyś załapać :P zresztą satysfakcja, że udało mi się z tym uporać korzystając ze strzępów starych informacji po angielsku wynagrodzi mi wszystko :) i istnieje możliwość, że przez pewien czas zanim napisałem tego tutka byłem jedyną osobą spośród 12954 na tym forum która wiedziała 'jak to się robi', no chyba, że ktoś wiedział i nie chciał się podzielić :(

Heh. ile ja tak nocy spędziłem siedząc nad mxami, tymi starszymi. Łezka się w oku kręci. Pasja piękna rzecz : (

ps. a co do rangi to spokojnie, ja wszystko widzę ; )

Obrazek "Borderline Personality Disorder"

PostNapisane: 31 sty 2009, 00:26 
Administrator
Administrator

Hehe, no fakt, ja nad swoim windowsem siedziałem troszkę czasu, a gdybym to miał przemnożyć przez 6 to też sporo cierpliwości by się przydało... :P pasja jak to pasja wciąga po całości ;)

PostNapisane: 31 sty 2009, 11:17 
Doświadczony
Doświadczony

Punkty reputacji: 0
nie rozumiem tej czesci ze zmiana polozenia paska mozesz jasniej ??

zrobiłem :yahoo:

Obrazek Obrazek Obrazek

PostNapisane: 31 sty 2009, 21:00 
Administrator
Administrator

grzes4pl napisał(a):
nie rozumiem tej czesci ze zmiana polozenia paska mozesz jasniej ??

zrobiłem :yahoo:

Myślę, że jaśniej nie potrafię :( trzeba się wczytać w treść i zrozumieć sens analizując mój przykład ;)

PostNapisane: 4 lut 2009, 13:00 
Doświadczony
Doświadczony

problemem sa limitacje micro$oft np. tlo pod paskiem musi byc czarne...

Obrazek Obrazek Obrazek

PostNapisane: 4 lut 2009, 13:13 
Administrator
Administrator

No niestety tak jest... tak samo sam pasek postępu w tych miejscach gdzie oryginalnie ma czarne przerwy musi je mieć (pasek nie może być jednolity) bo jeśli nie będzie miał to raptem przy rozruchu i tak się skądś wezmą...

PostNapisane: 5 lut 2009, 14:35 
Doświadczony
Doświadczony

niee ja mam jednolite ;]

Obrazek Obrazek Obrazek

PostNapisane: 9 lut 2009, 21:48 
Zaawansowany
Zaawansowany

Punkty reputacji: 4
Tutek wy..... w kosmos, wielkie brawa dla autora!

Wersja V.3 x86 | V.3 x64 | V.4 Release Candidate 1 <Do pobrania, linki na PW | http://www.sajberxp.lua.pl/ <Witryna modyfikacji SajberXP
Obrazek

PostNapisane: 9 lut 2009, 22:08 
Administrator
Administrator

SajberGuru napisał(a):
Tutek wy..... w kosmos, wielkie brawa dla autora!

8-) Dzięki, ;) widzę że na szczęście nie macie (chyba) problemów ze zrozumieniem mego tłumaczenia :E

PostNapisane: 28 mar 2009, 19:55 
Początkujący
Początkujący

jak mnie to w.....a nie mogę za h..j tego zrobić zaraz pogryzę chyba guziki <zły>

Zrobiłem wsio tak jak pisało (tak mi się wydaje) ale nie idzie uruchomić systemu

PostNapisane: 26 kwi 2009, 22:02 
Nowy
Nowy

Witam,

Mógłby mi ktoś pomów w określeniu które pozycje należy modyfikować w ntoskrnl.exe (build 5755), aby zmienic położenie progress baru?

Obrazek

Jak to w ogóle rozpoznać, bo każda wersja jakos inaczej ma?

PostNapisane: 26 kwi 2009, 22:29 
Administrator
Administrator

62010000 - trzeba zmienić te pozycje następujące po sobie patrząc na to że, przed pierwszym 62010000 powinno być BE (czyli BE 62 01 00 00)
Obrazek
a przed następnymi dwoma 68 (czyli 68 62 01 00 00)
ObrazekObrazek

6A010000 - trzeba podmienić 2 pierwsze przed którymi występuje 68 (czyli 68 6A 01 00 00)
ObrazekObrazek

PostNapisane: 27 kwi 2009, 04:02 
Nowy
Nowy

Dzięki, udało się :brawa:

ale mam teraz inny problem... :hmm:

klik

otóż podczas ładowania systemu mniej, więcej w miejscu, gdzie zaznaczyłem na powyższym obrazku pojawia się czerń - jakby po protu to wyciąć i zostawić czarne tło. Paleta została dobrze wpisana. sprawdzałem parę razy w czy dobrze wpisałem z pspX do notatnika i z notatnika do pliku i się zgadza :/

w załączniku dodaje ów plik

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

PostNapisane: 3 maja 2009, 00:12 
Doświadczony
Doświadczony

Wam się udało a mi właśnie nie.. nie kumam tego całkowicie.. mam tapetę..:
http://fc07.deviantart.com/fs11/i/2006/ ... vin250.png

i chce go zmodyfikować.. usunąć ten napis Starting UP i ten pasek ładowania i chce go zrobić trochę wyżej a na samej górze chce dodać napis.. i nie wiem jak mam się do tego wszystkiego zabrać ;/

Szukasz jakiegoś servera dla siebie ? Zajrzyj tutaj:
-----------------------------------------------------------
----> ...:: http://www.CsTrums.Pl ::... <----

Obrazek

PostNapisane: 3 maja 2009, 00:52 
Administrator
Administrator

Napis na dole usuwasz w edytorze graficznym, górny dodajesz wedle uznania, obrazek jest niby już w 16 kolorach, chociaż to PNG to jak w PSP będziesz chciał obniżyć liczbę kolorów do 16 to ładnie się dopasuje do zawartości, wtedy spiszesz paletę i odwrócisz, a pasek po prostu, patrzysz na jakiej wysokości chcesz go umieścić, przenosisz tam ramkę na bitmapie a później liczysz sobie hexy w kalkulatorze i edytujesz pliki. Wszystko opisane jest a łatwiej się nie da już... :)

PostNapisane: 7 maja 2009, 19:17 
Doświadczony
Doświadczony

aha fajnie wiedzieć ;/

Szukasz jakiegoś servera dla siebie ? Zajrzyj tutaj:
-----------------------------------------------------------
----> ...:: http://www.CsTrums.Pl ::... <----

Obrazek

Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 46 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]